Mot målet, del 5: Hitta styrkorna

16.03.2016 20:35

En sak som jag aldrig gör är att tänka: den där typen av bok verkar sälja, en sådan skriver jag!

Att veta vilken sorts böcker man själv skriver bäst är också en del av vägen mot målet, tänker jag. Oavsett om du siktar på att bli antagen av förlag, som jag, eller har ett annat mål med ditt skrivande.

Brinner jag inte för en romanidé är det lika bra att lägga ner på en gång. (Och då menar jag inte de svackor som alltid uppstår under arbetets gång, när man känner att allt är skit och borde eldas upp. Sådana svackor kommer alltid att komma, och uppvägs av de dagar när man är säker på att ha skrivit ett nytt mästerverk. Den berg- och dalbanan hör liksom skrivandet till.)

Försöker jag forcera en text som jag inte har känsla för, blir det bara platt och ointressant och oändligt tråkigt att skriva. Det är säkert den där olusten för att ens skriva det som smittar av sig på texten. Och sådana texter lär knappast bli antagna av förlag.

Nej, ett manus ska ju brinna för något, ha något att förmedla och träffa rätt ton för att göra det.

Hur lyckas man med det, då?

Hitta din styrka, och ägna dig åt den sortens skrivande.

För varje manus jag skrivit har jag kommit lite närmare kärnan. Det är ett tidskrävande sätt att prova sig fram till vad som är just min styrka i skrivandet. Vilka ämnen, vilken typ av text, vilken berättarform? Tidskrävande, men nog också det enda som verkligen fungerar.

För varje manus ser jag klarare vad det är jag är bra på, och så här långt har jag kommit i att definiera mina styrkor hittills: Att effektivt skissa fram olika personligheter, att skapa undertoner av spänning i det vardagliga, att beskriva gråzonen mellan gott och ont så att också ”den onda” till slut kan väcka sympati.

Vilka är dina styrkor?

Skriv inte en deckare om din styrka ligger i lågmälda miljöbeskrivningar och långsamt berättande. Skriv inte experimentell prosa bara för att du tror att konstigt är lika med litterärt, när du egentligen är en fena på att skriva träffsäker vardagsrealism. Skriv inte feel good om din styrka är att skriva texter med rik symbolik där mycket av innehållet läses mellan raderna.

Försök helt enkelt vaska fram det som du är bäst på att skriva.

Försök inte trycka in skrivandet i en mall för att du tror att det ska vara på ett visst sätt/förlagen vill ha en viss typ av manus/vissa böcker säljer bättre än andra/det är högre status att skriva en viss sorts bok. Utan låt styrkorna styra.

På så vis blir texten den allra bästa du kan skriva.

Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed

Lämna gärna en kommentar här!

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar